Kožne jakne

Održavanje i nega

odrzavanje kozeKoža je materijal koji zahteva održavanje. Kako bi vašu kožnu jaknu i drugu odeću od kože održali u dobrom stanju daćemo par saveta.
Saveti koji slede ne odnose se samo na kožne jakne i mantile, već i na ostalu kožnu odeću, tašne torbe, kožne rukavice, kaiševe
čak i kućni nameštaj urađen od kože.
Sama koža zahteva veoma malo održavanja, uz normalnu svakodnevnu upotrebu dovoljno je redovno čišćenje, kao i osvežavanje zaštitnih slojeva preparatima ili uljima za zaštitu kože jednom do dva puta godišnje.

Za redovno čišćenje i brisanje dovoljno je rastvoriti malu količinu ph neutralnog sapuna ili deterdženta u vodi.
U ovako dobijen rastvor potopite flanelsku krpu, dobro ocedite i obrišite površinu kožne jakne.
Ukoliko postoji, višak vode nakon čišćenja pokupite sa jakne suvim mekim sunđerom.


Po obavljenom čišćenju kožnih površina ostavite predmet da se osuši, najbolje na mestu sa dosta promaje.
Ukoliko je u pitanju kožna jakna, kao u ovom slučaju, jaknu ravnomerno okačite na vešalicu kako ne bi dobila nabore.

Osvežavanje površinskog sloja jakne, sprečavanje pojave nabora i pucanje teksture možete obaviti jednom do dva puta godišnje zavisno od uslova u kojima se se upotrebljava. Za kondicioniranje kožne površine možete koristiti neke od mnogobrojnih preparata na našem tržištu namanjene održavanju kože.
Možete ih naći u obliku spreja, krema ili voska.
poliranje koze Tretiranje ovim preparatima se obavlja nanošenjem određene količine preparata na kožnu površinu nakon toga utrljavanje izvršiti suvom krpom do pokrivanja kompletne površine.Nikako nemojte koristiti previše ovih sredstava, jer kranji rezultat može biti masna i prezasićena površina koja se brzo zaprlja. Kako bi ste bili sigurni da je jakna dovoljno zaštićena, upotrebite onoliko preparata koliko je dovoljno da površina dobije sjaj a na dodir osetite samo teksturu kože bez vlažnosti.

Kod održavanje kožne odeće jako je bitno znati da nikada ne koristite hemijsko čišćenje, jer se time skida tintura. Ukoliko je to jedino rešenje iz nekog razloga, posavetujte se i pronađite firmu koja je specijalizovana za hemijsko čišćenje kožne odeće.

Održavanje meko štavljene kože (Antilop) započnite odmah po kupovini, nanošenjem sredstva za zaštitu od fleka i vode, tjs impregnaciju. Kako bi ovaj tip kože održao svoju teksturu i mekoću za četkanje i brisanje koristite samo četku namenjenu ovom tipu kože, nikako četke od abrazivnih materijala.

Krema ili sprej koje spomenuli u prethodnom pasusu može se krostiti za tretiranje unutrašnjih delova jakne. Za uklanjanje manjih fleka možete koristiti gumicu za brisanje ili ekstremnim slučajevima šmirglu velike finoće. Ukoliko vam se na jakni pojave fleke od vode, najpre ostavite jaknu da se osuši a potom očistite četkom za antilop kožu.

U periodima kada jaknu ne koristite, odložite je u ormar, na vešalicu. Nikako nemojte savijati vaše predmete od kože jer se tokom stajanja pojavljuju nabori i pukotine. Jednom mesečno predmete provetrite na promaji kako se ne bi nakupila vlaga. Ako ste već u nekom slučaju dobili nabore na kožnoj jakni, jaknu postavljenu na vešalicu, odmah nakon tuširanja ostavite da visi u kupatilu kako bi para poravnala nabore.

Koristeći ovde navedene savete, možete održati kvalitet, sjaj i funkcionalnost vaših kožnih predmeta dugi niz godina.
Ukoliko se još uvek niste odlučili za neki od modela, pogledajte naš katalog i odaberite model za vas.